crvena plava bela

Потписан Протокол о донацији колекције између компаније "Таркет" и Галерије Матице српске

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић присуствовао је данас у Новом Саду потписивању Протокола о донацији колекције између компаније "Таркет" и Галерије Матице српске.

Донацију чинe 83 уметничка дела која су проглашена за културно добро Србије те је на овај начин из власништва приватне компаније прешла у државно чиме је припала свим грађанима наше земље.

По оцени Вукосављевића донаторство је обележје сваке развијене културе и њене традиције. “Нема ни једне збирке ни код нас, ни у свету која није добрим делом настала оваквим гестовима”, приметио је министар.

Он подсећа да уколико уметничка блага остану у приватном власништву, углавном због различитих околности најчешће буду отуђена и истиче да овакви гестови враћају донаторство на велику сцену српске културе.

Министарство културе и информисања је у развоју културне стратегије за наредних 10 година предвидело да охрабри овакве поступке и у сарадњи са Владом Србије да изађе у сусрет донаторима кроз пореске олакшице.

Пре свечане церемоније потписивања Протокола председница Владе Ана Брнабић и министар Вукосављевић су обишли сталне поставке Галерије Матице српске и депое у којима је смештена колекција коју је поклонила компанија "Таркет".